فهرست مطالب

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 5 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید ایمان میریان، زینب اصغری صفحه 7
    تکنولوژی و توسعه ابزار ارتباطات، با وجود مزایا و منافع آن، دغدغه های متعددی را برای کشورها ایجاد کرده که ضرورت نگاه حقوقی و اعمال محدودیت در چگونگی استفاده از این فضا را لازم ساخته است. اگر در گذشته ای نه چندان دور، دول تها تنها استفاده از سلاح و نیروی نظامی علیه خود را تجاوز تلقی می کردند، امروز سخن از جنگ سایبری است. یکی از انواع جنگ سایبری که به شدت منافع دول تها را متاثر ساخته و اعتراضات گسترده ای را به دنبال می آورد، تبلیغات خصمانه است. این مقاله به طور خاص به محدودیت های حقوقی اقدامات رسانه ها علیه منافع دیگر کشورها م یپردازد که از آن در قالب تبلیغات خصمانه سخن می رود.
    کلیدواژگان: تبلیغات خصمانه، حقوق بین الملل، اصل حاکمیت، جنگ سایبری
  • حسن مبینی، محمد مبینی صفحه 35
    جنگ نرم soft war یا قدرت نرم Soft power عبارت است از ابزارهایی که بدون استفاده از خشونت و سلاح گرم و سرد موجب تاثیرگذاری و تغییرات می شود. اولین بار این اصطلاح را “جین شارپ” به کار برده است. طبیعی است این پدیده از گذشته دور در میان افراد بشر بوده است اما به تدریج رشد کرده و قدرت های استعماری پی به اهمیت آن بردند و برای آن سرمایه گذاری کرده اند. پیداست با تغ ییرات و تحولات جدید (مدرنیزم) از قبیل انتخابات، این پدیده خود را بیشتر نشان داده است. این مقاله در پی آن است این پدیده را که اولین بار در پی تغ ییرات جدید با انقلاب مشروطه شروع شده است را در مولفه های سیاسی نهضت مشروطه نشان دهد. بخشی از این پدیده در بد اخلاقی های سیاسی به ویژه در انتخابات قابل درک است. شرح حال و چگونگی شکل گیری جنگ نرم و یا قدرت نرم که در بخشی موارد دست عوامل بیگانه نیز در آن دخیل بوده است به ویژه در سیاست گذاری حزب دموکرات قابل مشاهده و عبرت گیری است. این مقاله نیز از این جهت مساله را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: جنگ نرم، قدرت نرم، بد اخلاقی سیاسی، مشروطه خواهان، احزاب، دموکرات، مشروطه مشروعه، انتخابات، دموکراسی
  • بتول محمود مولایی کرمانی، منصوره بکایی جوپاری، مهین محمود مولایی کرمانی، علی اسلامی صفحه 51
    اسلام به عنوان یکی از ادیان جهانی شناخته می شود. این دین با مفاهیم متعالی خود توانسته است منابع سرمایه ای فراوانی فراهم کند معتقدانی که حاضرند تا پای جان در راه اسلام فداکاری کنند. قدرت نرم اگرچه به نظر می رسد ابداع قرن مدرن باشد اما با کمی کنکاش در تاریخ مشخص می شود که ادیان ابراهیمی به ویژه اسلام به گونه ایی ظریف این موضوع را مدنظر داشته اند و هماره در دستورات خود گنجانده اند. پیامبراکرم)ص(و ائمه اطهار)ع(به عنوان افرادی که در تاریخ بی نظیرند و از نمونه های ب یبدیل قدرت نرم محسوب م یشوند و با سعی و اهتمام خود قدرتی بی نظیر برای اسلام و مسلمانان فراهم آوردند.
  • محمد موسوی، مونا کلانتری صفحه 71
    این مقاله با تاکید حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بر اهمیت و نقش مراکز آموزش عالی در تقویت هویت دینی- ملی دانشجویان، وجوه مشترک فرهنگی و پذیرش اصل اسلامی بودن دانشگاه در همه ارکانش را مورد بررسی قرار می دهد. بر اساس نظریه هویت جنکینز؛ جوانان، کاملا از محیط و اطرافیان برای تغییر و یا تقویت اعتقادات خود الگو می گیرند و بر این اساس دانشجویان نیز عوامل تاثیرگذار بر اعتقاداتشان را به شیوه های مختلفی عنوان و تفسیر می کنند. در واقع، تاثیرپذیری دانشجویان از دانشگاه، با تکیه بر زمینه فرهنگی و اجتماعی-شان به نحوی چند جانبه تعیین می شود. این پژوهش با روش توصیفی و مطالعه اسنادی و بررسی آثار امام خمینی و حضرت خامنه ای و ترکیب مباحث با نتاج نظرسنجی که از 300 نفر از دانشجویان دانشگاه انجام شد صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که ایشان مواردی چون: رعایت حجاب، تصحیح منابع درسی بر پایه معارف و جهان بینی اسلامی، ایجاد تشکل اسلامی دانشجویی، تشویق و ترغیب دانشجویان به تحقیق و تفحص در حوزه شناخت هویت ایرانی و اسلامی و برگزاری همایش را از جمله مواردی مهم و کاربردی در تحکیم پایه های اعتقادی دانشجویان دانسته اند. بیانات هر دو بزرگوار نشان دادند، همذات پنداری و الگوپذیری از اساتید معتقد، مکانیسم قدرتمندی در فرایند تقویت هویت دینی دانشجویان است.
    کلیدواژگان: ایران، هویت اسلامی، دانشگاه، دانشجویان، اعتقادات دینی، ملی
  • عنایت الله یزدانی، احسان شیخون صفحه 95
    مساله جهانی شدن و بسط ارزش های غربی نیز از طریق رسانه ها و تغییر سبک های زندگی و الگوهای مصرف صورت می گیرد. از این نظر یک نظام ارزشی شکل می گیرد که بازتاب دهنده آرمان های غالب جوامع مدرن است. این مقاله به دنبال یافتن پاسخی برای این سوال است که قدرت نرم آمر کیا با بهره گیری از فرهنگ این کشور تا چه اندازه در سیاست جهانی سازی از سوی ایالات متحده نقش داشته است؟ در پاسخ به این سوال مفروض مقاله این است که به نظر می رسد ایالات متحده آمر کیا با استفاده از ابزارهای مختلف فرهنگی توانسته ارزش های خود را به سایر نقاط گیتی اشاعه دهد. هر چند چنین روندی انتقادهای فراوانی را در جهان به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، فرهنگ، مکدونالدیسم، جهانی سازی، سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا
  • سید حسین ابراهیمیان صفحه 121
    در جهان پرشتاب امروز، پیشرفت های خیره کننده فناوری اطلاعات و توسعه روزافزون صنعت گردشگری که تحولات وسیعی را در مسیر جهانی شدن به جوامع تحمیل میک ند و زندگی انسانی را هر روز به گون های در می نوردد؛ موجب شده که امروزه معنا و مفهوم مرزهای جغرافیایی و سیاسی کم رنگ گشته و مفهوم جدیدی تحت عنوان مرزهای فرهنگی پدیدار گردند که رویارویی و تعامل فرهنگ ها را بیش از گذشته مورد توجه و مداقه قرار داده اند؛ که در صورت عدم تجهیز نظام مدیریت راهبردی فرهنگ ملی به ابزارهایی چون مهندسی فرهنگی در جهت بازشناسی و مواجه با تهدیدها و فرصت های پیش رو، ضمن حذف وجوه ضعیف و ناکارآمد فرهنگ بومی، سایر اجزای مفید و کارآمد آن نیز در کوره ذوب جهانی سازی فرهن گها از بین خواهد رفت. با در نظر گرفتن این مهم در برنام هریزی و سیاست گذار ی های فرهنگی، فرهنگ را باید به گون های تعریف کرد که قابلیت برنامه ریزی، سیاست گذاری و ارزیابی داشته باشد و در رصد عوامل شک لدهنده به فرهنگ، هویت فرد و جامعه به عنوان منشاء رشد و تعالی یا سقوط اجتماع انسانی یکی از گام های اساسی در مهندسی فرهنگی جامعه به حساب می آید
  • محمدعلی بصیری صفحه 151
    در عصر انقلاب ارتباطات و اطلاعات کشورهایی که ابزار و سهم و توان بیشتر در استفاده از آن را داشته باشند، جهت دستیابی به اهداف خارجی خود موفق تر عمل م ینمایند. آمریکا و متحدین غربی آن در این شرایط مناسب و با امکانات ارتباطی- اطلاعاتی برتر جهت سلطه فرهنگی- تمدنی از این محیط با جنگ نرم برای اضمحلال و به حاشیه راندن رقبای فرهنگی- تمدنی خود در جهان اقدام نموده اند. جمهوری اسلامی ایران به طور خاص و جهان اسلام به طور عام مورد هجوم جنگ نرم غرب قرار گرفته اند. در جنگ نرم با استفاده از جنبه های برتر فرهنگی، تمدنی، علمی و فنی خود برای تاثیر بر فکر و اندیشه دشمن و به تبع تغییر رفتار او تلاش می شود. با استفاده از ابزارهای نوین ارتباطی)مثل ماهواره، اینترنت و...(و تکنیک های پیچیده روان شناسی و جامعه شناسی با تا یکد بر نقاط قوت عناصر قدرت نرم خود و نقاط ضعف عناصر قدرت نرم دشمن او را خلع سلاح فکری و اندیشه ای نموده و رفتار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی او را به نفع خود تغ ییر می دهد. در نتیجه به صورت مسالم تآمیز جریان سیاسی و یا نظام سیاسی مطلوب خود را روی کار آورده تا منافع حداکثری خود را تامین نماید
|
  • Zeinab Asghari Page 7
    Technology and the development of the communications tools, in spite of their advantages and benefits, have caused numerous concerns for countries all over the world; this necessitates adopting a legal attitude and imposing limitations on its employment. While in the past countries only regarded the application of weapons and military force as aggression, today cyber-war has caused great concern, and is regarded as a serious threat by all countries. One type of cyber-war, which has aroused grave concern and brought about widespread protest, is hostile propaganda. The present article specifically addresses the legal limitations of the measures of the media against the interests of other countries, generally referred to as hostile propaganda.
    Keywords: hostile propaganda, international law, principle of sovereignty, cyber, war
  • Dr Hassan Mobini, Mohammad Mobini Page 35
    Soft war, or soft power, is applied to tools which exert influence and bring about changes without the employing violence or any form of weapons. This term was first used by Jane Sharp. Needless to say, this phenomenon has existed since the ancient times and the colonialist powers have realized its importance and have invested on its development. New changes in political systems, such as the development of elections, have revealed the importance of this phenomenon. This phenomenon first emerged after the Constitutional Revolution, and the present article aims to examine it in the political components of the Constitutional Movement. Some aspects of this phenomenon can be perceived in the political conduct, especially in elections. The formation of the soft war, which is sometimes influenced by foreign agents, can be traced in the policy-making of the Democratic Party. This article is an effort to shed light on these issues.
    Keywords: soft war, soft power, constitutionalists, parties, democrat, legitimate constitutionalism, democracy
  • Batool Mahmood Molayee Kermani, Mansooreh Bokayee Joopari, Mahin Mahmood Molayee Kermani, Ali Eslami Page 51
    Islam is recognized as a major world religion. This religion has developed a lot of capital resources through its transcendental concepts - believers who are willing to sacrifice their lives to protect Islam. Although soft power seems to be a modern invention, a careful study of the history, reveals that the Revealed religions, especially Islam, have dealt with this issue, and discussed it in their instruction. Prophet Mohammad (Peace Be upon Him) and Imams (S), as unique individuals in the history have played a great part in highlighting soft power and made considerable effort to increase the power of Islam and Muslims. The present paper, based on Nye’s theory (a theoretician of soft power), seeks to extract and examine the components of soft power of Islam.
  • Dr Mohammad Moosavi, Faculty Member, Qazvin Payame., Noor University Page 71
    The present article aims to thoroughly examine the common cultural aspects and the acceptance of the principle of the Islamicization of universities, while highlighting the emphasis put by Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei on the importance and role of centers for higher education in strengthening the national-religious identity of university students. According Jenkins’ theory of identity, the environment and individuals are held up by the youth as models to follow for bringing about changes or strengthening their beliefs; and consequently the student highlight and interpret factors that influence their beliefs, in different manners. In fact, the effect of university on the students can be determined in a multi-faceted manner, on the basis of cultural and social background of the students. The methodology used in the present article is descriptive. As a part of the document study for this study, the works of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei were examined, and the findings were combined with the results of a survey of 300 university students. The results indicate that students regarded Hijab, editing text books on the basis of Islamic knowledge and worldview, establishing Islamic student councils, encouraging student to study the Iranian-Islamic identity, and holding meetings, among other things, as important factors for strengthening the Islamic beliefs of the students. The ideas of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei indicate that identification with and holding up pious professors as a model can act as an effective mechanism for strengthening the religious beliefs of the students.
    Keywords: Iran, Islamic identity, university, university students, national, religious beliefs
  • Dr Enayatollah Yazdani, Ehsan Sheikhoon Page 95
    Globalization and the spread of western values throughout the world have occurred through the media and the changes in lifestyles and consumption patterns. As a result, a value system has been formed which reflects the modern western ideals. The present article seeks to provide an answer to the main question of the article: what is the role of soft power of the US in the policy of globalization? Needles to say the softpower of the US is inspired by its culture, as it is the case with other countries’ soft power. In order to answer the question of article, it is presumed that the United States of America has been able to spread its own values to other parts of the world, using different cultural means. However, this trend has been severely criticized by other countries.
    Keywords: soft power, culture, McDonaldism, globalization, the US foreign policy
  • Dr Seyyed Hossein Ebrahimain Page 121
    In today’s world the accelerated development of technology and tourism industry which imposes massive changes on different societies and the lives of people in the process of globalization, has changed the concept of geographical and political boundaries, and created the new concept of cultural boundaries. This concept mainly deals with the confrontation and interaction of cultures more than in the past. If the strategic management of the national culture is not equipped with tools such as cultural engineering in order to with possible opportunities and threats, the inefficient aspects of the native culture will be omitted and the useful, efficient elements of it will disappear as a result of the globalization of cultures. Therefore, in the cultural policy-making and planning, culture should be defined in a way that can be planned and evaluated. As an important component of culture, the identity of the individual and the society can contribute to the development of the human community or lead to its decline; this necessitates close attention to it in cultural engineering of the society. Because of its key role in developing new ideas, the higher education system, is of paramount importance in the cultural engineering. The present article seeks to define and explicate the concepts of culture and cultural engineering, and examine the necessity of these concepts and the cultural pathology in university as the origin of evolution.
    Keywords: engineering, culture, engineering culture, pathology, university
  • Dr Mohammadali Basiri Page 151
    In the era of communications and information revolution, countries which possess more communications and information tools and employ them more efficiently are more successful in achieving their foreign policy goals. United States and its Western allies, which have better communications and information facilities, take advantage of the favorable situation of today to gain civilizational and cultural dominance, and marginalize and eliminate their civilizational and cultural rivals. The West has launched a soft war against the Islamic world in general and the Islamic Republic of Iran in particular. In soft war, the superior cultural, civilizational, scientific and technological aspects are utilized to influence the ideas, thought and consequently the conduct of the enemy. The modern communications tools (satellite, internet, and the like) and complex psychological and sociological techniques are employed by one country, and both the strengths and weaknesses of the soft power of the enemy and oneself are examined in order to exert influence on the intellectual aspects of the enemy and turn its political, social and cultural conduct to one’s advantage. Consequently, a political current or favorable political system is brought to power so that the maximal interests of one country are secured The main questions addressed in this article are what is the nature of the soft war of the West against Iran? And what are its methods and tools? Our main hypothesis is that soft war is a complex intellectual and cultural movement through modern communications tools and it is made on the part of the West against the Islamic Republic of Iran. The methodology used in this research is analytical-descriptive, using the library means.
    Keywords: soft war, method, tools, approach, the Islamic Republic of Iran